top of page

ברזל - Iron 

 

ברזל ידוע כמרכיב בהמוגלובין ומקנה לו את הצבע האדום בגוף. בגוף האדם יש 3.4-4.5 גרם ברזל. רוב הברזל נמצא בהמוגלובין, אבל יש גם ברזל בשרירי השלד, הלב וכן בכבד ואיברים פנימיים אחרים. כמות מזערית של ברזל מיועדת לפעילות אנזימתית לצורך הפקת אנרגיה.


חסר ברזל הוא אחד החוסרים השכיחים בעולם וניתן ליחס זאת לכמה גורמים:

תזונה לקויה דלת ברזל, אובדן ברזל בווסת אצל נשים, הריון ולידה אצל נשים, דימומים פנימיים כתוצאה מכיב, מחלות מעיים, פרזיטים במעיים, תרופות מדללות דם ועוד, ירידה בחומציות הקיבה. חומציות הקיבה מאפשרת יוניזציה של ברזל וספיגה של המינרל. זו הסיבה שיש לקחת תוסף ברזל עם משהו חומצי כגון מיץ תפוזים. חסר ברזל יכול גם לנבוע מחסר ויטמין A שמפיץ את הברזל בגוף (אחראי על הטרנספרין בכבד).

ברזל אפשר למצוא במזונות מן החי והצומח בכל מיני צורות כימיות שונות. שיעור הספיגה של ברזל מן החי 15-20% מדגים 11% ואילו מהצומח שיעור הספיגה נמוך 1-3%. מקור מן החי שספיגתו אפסית זה ביצים.


גורמים המעכבים ספיגת ברזל

קפה ותה , חומצה פיטית, חומצה אוקסלית, סיבים תזונתיים, חלב (בגלל תכולה מרובה של זרחן וסידן).


ספיגת ברזל בגוף הדרגתית ונעשית ב-2 שלבים

ברזל נספג בתאי המעי הדק. הגוף מושך את הברזל לתאים פנימיים יותר שם הברזל נקשר למוביל ומביאו לכבד. הכבד עוטף אותו בטרנספרין, משנה לו את הקשר ומפיץ אותו בגוף. ויטמין C עוזר להכניס את הברזל לתאים הפנימיים. צריך להיות איזון בין המינרלים במעי הדק כדי שתהיה ספיגה מאוזנת. תרופות סותרות חומצה משפיעות על ספיגת ברזל. הסידן והאבץ הנמצאים לרוב בתרופות אלו מקטינות את ספיגת הברזל. חוסר ברזל מתבטא באנמיה. הסמפטומים הם עייפות, עצבנות, חיוורון, רגישות לקור, תחושה כללית של הרגשת חולי ופעילות ירודה של מערכת החיסון.


מקורות לברזל בתזונה

כבד, כליות, צדפות, אבקת קקאו, שעועית, שוקולד מריר, סרטנים, אגוזים, ברוקולי, קטניות, בשר אדום ומולסה.

bottom of page